Lone Nyhuus er idékvinden bag Egedals kulturattraktion Frank Jæger Land

Lone Nyhuus er idékvinden bag Egedals kulturattraktion Frank Jæger Land

I juni 2021 blev Frank Jæger Land indviet. Tre landartværker i den nordlige ende af kommunen ved Buresø, Myrestenen i Ganløse Eged og ved Bastrup Sø.

Frank Jæger Land er en del af Danske Digterruter og markerer Egedal på det kulturelle landkort.

Men hvem fik idéen til at skabe Egedals nye attraktion FRANK JÆGER LAND?

Lone Nyhuus.
Foto: Allan Nørregaard

Jeg kender Lone Nyhuus fra hendes engagerede arbejde i erhvervsforeningen. En kreativ ildsjæl med en stærk passion for kunst og kultur. En kulturel fe, som på elegant vis kan skabe magi, vil jeg selv beskrive hende.

Lone er en kulturel projektmager, der er idérig og er eminent til at tænke i nye konstellationer. Hun formåede i sin tid i Egedal Erhvervsforening at koble kultur- og erhvervslivet sammen som tovholder ved Egedal For Alle-messen. Her fik hun idéer ført ud i livet, som ingen af os  andre i styregruppen havde evnen til at udtænke. Egedal For Alle samlede foreningslivet, kultur- og erhvervsliv til en velbesøgt familiefest.

Nu har Lones kreative arbejde og projektmageri ført til en anden type tilløbsstykke i Egedal.
Hvis ikke du allerede har været på tur, så glæd dig til at opleve Frank Jæger Land!

Frank Jægers Hverdagshistorier 

Jeg har spurgt Lone, hvordan hun fik idéen til Frank Jæger Land:

– Det var tilfældigt, at jeg faldt over Frank Jægers Hverdagshistorier. Men da jeg hørte dem, fik de landskaber, som jeg færdes i hver dag, pludselig liv. Et andet liv. Et liv fyldt med enhjørninger, kærlige tømrersvende, bly jomfruer, sultne drager og smålumre snedkere.

For hvert hjørne, jeg drejede omkring, stod de der og hilste venligt på mig. Det fik mig til at føle mig hjemme på en helt anden måde, end tidligere.

Frank Jægers sproglige univers sprutter og emmer af liv. Det er en slags magisk realisme og det er litteratur af høj kvalitet. Det gør min verden, vores verden, til et rigere sted.
Den naturlige konsekvens var at dele denne glæde med andre. Derfor blev Frank Jæger Land født.

Foto: Hanne Thorning-Schmidt

Savnede kultur – og skabte det selv!

Lone Nyhuus er selv bosiddende i Søsum. Hun og hendes mand, komponisten og pianisten Thomas Clausen valgte at rykke til Søsum. De fandt et hus, hvor der var et ekstra hus, hvor Thomas kunne have sit Steinway.

Derudover har Lone hest, og der er mange gode muligheder for at ride her i kommunen. Ikke mindst skovene omkring Ganløse, hvor hun nu ved, at der også bor en enhjørning. Så naturen, og det at der er plads, gjorde at de placerede sig i Søsum.

Lone fortæller:
– Noget af det, som jeg har oplevet svært at finde er kultur. Vi er begge kulturelt skabende mennesker, Thomas som komponist og jeg som projektmager, og det kan være svært at finde den frodige grund for den slags kultur. Det har jeg savnet, og det har jeg så forsøgt at spæde til med. Så godt, som jeg kan!

Oplev naturen på en helt ny måde

Når du besøger Frank Jæger Land kan du gå en tur i digteren Frank Jægers fodspor og opleve naturen på en helt ny måde.

Læs meget mere om Frank Jæger Land, værkerne og lyt til hans hverdagshistorier her:
https://www.egedalkommune.dk/borger/kultur-idraet-og-fritid/kunst-i-egedal/frank-jaeger-land/

Baronen finder du ved Buresø