Adresse & Kontakt

Vores adresse

Enkesædet, engholmvej, 3660 Stenløse

GPS

55.7667712, 12.1988042

Telefon

-

Email

-

Web

-

Enkesædet er navnet på en fredet, mere end 200 år gammel bygning, der ligger på hjørnet af Byvej og Engholmvej. Ved Enkesædet er også en lille sø med bænk, hvor du kan sidde og nyde nuet.

Du ser måske oftest bare Enkesædet i et glimt, når du kører ind i centrum af Stenløse ad Byvej. Her får du slet ikke indtrykket af hvor fint et sted det er. Faktisk er det område et meget spændende sted at gå tur ved Enkesædet, Stenløse Kirke, og også tage et smut forbi både den gamle kirkegård, som ligger lidt skjult.

Selve Enkesædets bygning er, bortset fra kirken, Stenløse bys ældste bygning. Den står nu med stråtag og hvidmalet bindingsværk og er omgivet af et smukt lille kommunalt anlæg med gamle træer.

Oprindelig blev huset bygget i 1801 af degnen Albert Melchior. Ved hans død i 1805 tilfaldt det testamentarisk en stiftelse, som skulle yde fribolig for “tvende trængende præste- eller degneenker” og blev administreret af stedets sognepræst. Stiftelsen bestod af huset og fire tønder land og havde fra starten kun få midler til husets vedligeholdelse. Det blev en konstant bekymring for både administratorer og beboere helt frem til fredningen i 1964, hvor kommunen overtog ejendom og vedligeholdelse. Indtil da havde 15 enker haft fribolig i huset.

Ejendommen er efter en restaurering i 1998 indrettet med tre lejligheder, som kommunen disponerer.

Kilder og litteratur
Bent Stiesdal: Enkesædet i Stenløse, Stenløse Historiske Forening nr. 34, 2001

Du kan finde mange spændende historier om “gamle dage” i Egedals Leksikon egedalleksikon.dk

 

Anmeldelser

Skriv en anmeldelse

Anbefal
Uddyb gerne din oplevelse
captcha-input
Hvor mange stjerner?
Publicer ...
Din anbefaling er afsendt
Venligst udfyld alle felter
Captcha check failed